Wat is iPaaS?

iPaaS, oftewel Integration Platform as a service, is een platform voor het bouwen en implementeren van integraties.

iPaaS, oftewel Integration Platform as a service, is een platform voor het bouwen en implementeren van integraties in de Cloud en tussen de Cloud en lokale (on-prem) systemen om applicaties te voorzien van geïntegreerde data. Het zorgt voor de implementatie en het onderhoud van integratieflows zonder de noodzaak voor het installeren van hard- of middleware, zowel binnen een organisatie als tussen organisaties en third-party-software.
Hoe werkt iPaaS?

Met een elastische multi-tenant architectuur, zorgt een iPaaS-platform voor een gedeelde, veilige onderliggende fysieke infrastructuur. De iPaaS-provider beheert en update de software en infrastructuur op reguliere periodes voor het hele klantenbestand. Dit elimineert de noodzaak voor organisaties tot het kopen, implementeren, beheren en onderhouden van de onderliggende hardware-en software-infrastructuur

In tegenstelling tot traditionele middleware oplossingen waar alle integratie gegevens via één enkele bus passeren, kunnen iPaaS-integraties worden ‘gepackaged’ en op een runtime-engine worden geplaatst, die kan dan worden geïmplementeerd in de Cloud of on-premise vanwege redenen van beveiliging en/of latency-reductie.

Een iPaaS voert de volgende functies uit:

  • Bemiddeling & transformatie: adapters, protocoltransformatie, service mapping
  • Routing & Orchestration: routeren van berichten van berichten op basis van condities.
  • Monitoring: bewaken en beheren van de berichtenuitwisseling tussen alle services
  • Security: Zorgt voor de veiligheid van het transport van berichten.
Welke iPaaS producten zijn er?
Veelgebruikte iPaaS producten zijn bijvoorbeeld Azure Integration Services, Boomi, Informatica en MuleSoft. Een aantal minder bekende producten die met name op de Amerikaanse markt worden gebruikt zijn bijvoorbeeld Snaplogic en Jitterbit.

Wat zijn de voordelen van iPaaS?

Eén platform voor alle integraties

In plaats het point-to-point verbinden van afzonderlijke applicaties, kunnen organisaties een cloudgebaseerd platform gebruiken dat verbinding maakt met al hun applicaties via een centraal platform, waardoor de noodzaak verdwijnt om software te installeren en te implementeren in verschillende omgevingen.

één versie van de waarheid

Gebruikers krijgen via hun eigen best-of-breed applicatie toegang tot al hun gegevens. Regels binnen het platform bepalen hoe deze gegevens over de andere systemen gedistribueerd, geordend en benaderd worden. Dus terwijl gebruikers met verschillende systemen werken, zullen al deze applicaties gegevens op dezelfde manier, volgens een centraal datamodel (CDM) interpreteren. Dit alles maakt data-analyse, interpretatie en communicatie gemakkelijker en nauwkeuriger.

Visuele ontwikkelomgeving

Een groot deel van de integratie werkzaamheden bestaat uit configuratie in plaats van coderen, waardoor integratiewerkzaamheden zeer snel kunnen worden uitgevoerd.

Integratie templates

iPaaS oplossingen leveren templates voor de meest gangbare integratie use cases waardoor de ontwikkeling van een integratiepunt sneller dan ooit kan plaatsvinden.


Een enterprise service bus voor uw organisatie

Als gecertificeerd partner van verschillende toonaangevende iPaaS producten bieden wij onze klanten een complete dienstverlening. Van ontwerp tot de implementatie. Wilt u uw IT-afdeling zelf aan de slag laten gaan met het integratie platform? Datacon is tevens gecertificeerd trainingspartner voor opleiding & onboarding.

Licenties

Datacon levert alle benodigde licenties van het iPaaS platform waarbij zij adviseert in de modules voor de benodigde setup.

Implementatie

Datacon ontwerpt de iPaaS setup en kan deze vervolgens implementeren, zelfstandig of samen met uw IT afdeling.

Beheer

Datacon kan de volledige iPaaS stack beheren, met service levels voor kantoortijden tot 24x7 proactieve monitoring.

Onboarding & training

Zelf uw iPaaS setup implementeren of beheren? Datacon zorgt als gecertificeerd trainingspartner voor opleiding & onboarding.